Happy Pom Pom -huivi

Kuvat: Teemu Keskinen

Olen suomalaisten lampaiden fani ja hihkaisin muutaman kerran onnesta, kun siskon antamasta lahjapaketista löytyi kaksi vyyhtiä tuttumme kasvattamien kainuunharmaslampaiden villasta kehrättyä lankaa, jota lähilangaksikin voisi kutsua. Vienosti lampaalle tuoksuva lanka on ihanan pehmoista, ja sitä neuloessa saa samalla käsiä hellivän lanoliinikäsittelyn.

Törmäsin Pinterestissä taannoin hauskan näköiseen yksinkertaiseen huiviin, jonka jujuna olivat huivin päissä olevat isot tupsut. Tuo huivi esikuvana loin silmukat omaan versiooni, ja tein eräänlaisen version Baktus-huivista, jonka päissä on pitkät rimpsut ja niissä isot, iloiset tupsut. Huivia kaulaan pyöritellessäni huomasin vähän vahingossa yhden lisäominaisuuden: huivista sai kiedottua myös hupun. Ei paha ominaisuus, jos on vaikka pipo unohtunut matkasta ja talvinen viima puhkuu kylmänä korvia vasten. 

(Kuvissa esiintyvä pääpanta ei ole samasta langasta neulottu, vaikka hämäävästi siltä näyttääkin.)

Ps. Tiesittekö muuten, että kainuunharmas on alkuperäinen, oma maatiaisrotunsa, joka oli 80-luvulla kuolla sukupuuttoon. Lisätietoja kainuunharmaksesta löytyy täältä: http://www.aholanlammastila.fi/kainuunharmas/Happy Pom Pomin ohje 
 
Lanka: Kurkiniemen lammastilan 3-säikeinen kainuunharmaslanka, 240g  (100g = n.180 m)  Puikot: 6 mm

Luo 6 mm puikoille 6 silmukkaa. Neulo ainaoikeinneuletta n. 30 cm, tai niin pitkästi kuin haluat (ota huomioon, että ainaoikeinneule venähtää käytössä). Neulo myös kerroksen ensimmäiset silmukat. 

Aloita lisäykset: 
1 krs. Neulo ensimmäinen silmukka etu- ja takakautta. Neulo loput oikein.
2 krs. Neulo oikein.
3. krs. Neulo oikein.
4. krs. Neulo oikein.
5. krs. Neulo ensimmäinen silmukka etu- ja takakautta ja aseta silmukkamerkki (silmukkamerkin toisella puolella on 2 silmukkaa ja toisella 6 silmukkaa).
6. krs. Neulo oikein.
7. krs. Neulo oikein.
8. krs. Neulo oikein.
9. krs. Neulo oikein silmukkamerkkiin asti ja lisää 1 silmukka neulomalla merkkiä edeltävä silmukka etu- ja takakautta.
Toista 6.-9. krs. kunnes puolet langasta on kulunut tai huivi on sopivan leveä (oma huivini on leveimmältä kohdalta 38 cm leveä).

Aloita kavennukset samassa kohdassa kuin lisäykset neulomalla joka 4. krs. 2 oikein yhteen.
Jatka kavennuksia, kunnes jäljellä on enää 6 silmukkaa. Poista silmukkamerkki ja jatka ainaoikeinneuletta kuudella silmukalla n. 30 cm. Päättele.

Tee lopuksi isot tupsut huivin päihin ja varo sotkeutumasta rimpsuihin (itse olen jo muutaman kerran takertunut huivini kanssa laukun hihnaan sekä turvavyöhön).


EDIT:

For my English speaking readers, here is the Happy Pom Pom pattern in English. Big thanks to Lisa, who helped me with the translation. You can also find the German version of pattern here (Thanks Claudia!): http://www.ravelry.com/projects/LadyCartwright/happy-pom-pom-shawl


Happy Pom Pom in English


With 6mm needles cast on 6 stitches.
Work in garter st for 30 cm, or the length you would like.
Continue in garter st and start increases as follows:

Row 1: Knit into the front and back of the first stitch. Knit to end.
Rows 2-4: Knit.
Row 5: Knit into the front and back of the first stitch, place a stitch marker, knit 6 stitches.
Rows 6-8: Knit
Row 9: Knit to stitch marker, make one by working into front and back of st, slip stitch marker, knit to end.

Repeat rows 6 to 9 until you have used half the yarn total or until the width you like (my scarf at the widest part is 38 cm) ending on row 9.

Start decreases as you did the increases on every 4th row as follows: Knit to marker ssk, slip marker, knit to end.

Continue decreasing until 6 stitches remain, remove the stitch marker and continue in garter st on the remaining 6 stitches for 30cm, then bind off.

Happy knitting!EDIT 2:
 

Happy Pom Pom en Francais, s'il vous plait.


Avec des aiguilles de 6 mm, monter 6 mailles.

Continuez en point mousse sur 30 cm ou la longueur souhaitée.

Tout en continuant le point mousse, commencez les augmentations comme suit :
Ligne 1 : faites une augmentation au premier point (tricoter la maille à l’endroit dans le brin avant puis dans le brin arrière). Tricotez jusqu’au bout de la ligne.
Ligne 2-4 : tricotez.
Ligne 5 : faites une augmentation au premier point, placez un anneau marqueur, tricotez 6 mailles.
Ligne 6-8 : tricotez.
Ligne 9 : tricotez jusqu’à l’anneau marqueur, faites une augmentation (comme précédemment), glissez l’anneau marqueur, tricotez jusqu’au bout de la ligne.

Répétez de la ligne 6 à la ligne 9 jusqu’au moment où vous aurez utilisé la moitié de toute votre fil ou jusqu’à la largeur souhaitée (mon écharpe est de 38 cm à la plus grande largeur) et terminez par une ligne 9.

Tout en continuant à tricoter en point mousse, commencez les diminutions toutes les 4 lignes, comme vous avez fait pour les augmentations. Tricotez jusqu’à l’anneau marqueur, faites une diminution GGT (glisser, glisser, tricoter), glissez l’anneau marqueur et tricotez jusqu’au bout de la ligne.
Continuez les diminutions jusqu’au moment où il ne reste plus que six mailles. Otez l’anneau marqueur et tricotez ces six mailles sur 30 cm. Rabattez toutes les mailles.


()Diminution GGT : on glisse 1 maille comme pour la tricoter à l’endroit, on glisse une 2e maille comme pour la tricoter à l’endroit. Avec l’aiguille gauche, on prend les deux mailles glissées dans les brins avant et on les tricote comme une maille endroit. On a réalisé 1 diminution.

Kommentit

 1. Toi on kyllä nerokkaista huiveista nerokkain. Ja hauskin. Ainoana miinuspuolena ehkä se, että itse olisin tuon kanssa kiinni milloin missäkin. Mutta en anna sen estää itseäni, apinoin tuon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämän kanssa ollaan kiinni tuon tuostakin, mutta kyllä se myös lämmittää aikasta suloisesti. Olen huomannut, että itse palelen paljon vähemmän, jos vain kaulalla on tarpeeksi lämmikettä. Huivin päihin voi myös tehdä vähän lyhyemmät härpäkkeet, niin takertumisriski on heti vähän pienempi (ainaoikeinneule todellakin venähtää käytössä). :D Että tupsut keikkuen baanalle vaan!

   Poista
 2. Kerrassaan ihana huivi! Nyt mäkin haluan tällaisen!

  Itse neulon juuri kolmiohuivia toisen suomalaisen tilan luomulampaanvillasta. On pakko sanoa, ettei mikään muu lanka kyllä tunnu niin ihanalta ja lohdulliselta käsissä, kuin suomalainen villa. Pelkkä neuletuntuma tekee mut niin iloiseksi, että on pakko neuloa hitaasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti kuvailit suomalaisen villalangan luomia fiiliksiä! <3 Veit sanat suustani. :)

   Poista
 3. Kerrassaan ihanat kuvat ja veikeä huivi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saatiin kuin saatiinkin pikkaisen lunta rekvisiitaksi. :)

   Poista
 4. Nätti huivi ja ne tupsut tekevät huivista erityiseksi. Peukutan lankasi valintaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Ensi vuonna aion neuloa entistä enemmän suomalaisten lampaiden villasta, se on lupaus. Seuraavana on vuorossa Rintalan tilan 2-säikeinen lanka, josta tulee paita.

   Poista
 5. Kiitos kiitos! Tämähän on heti tehtävä, pompom vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! :) Mallia ei ole testineulottu, joten otan kaiken palautteen innolla vastaan.

   Poista
 6. Ihana huivi! Täytyy joskus tehdä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On muuten helppoa kuin heinän teko tämän huivin tikuttelu, ihan huomaamatta tuli valmiiksi. :)

   Poista
 7. Oivallinen huivi! Happy viittaa oletettavasti neulojaan ja pom pomit välittää tunteen katsojallekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tupsut ovat sellaisia epeleitä, että niistä tulee aina hyvälle tuulelle. :D

   Poista
 8. Voi elämä miten kiva huivi! Ja kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi ihanasta kommentista! :) Kuten aiemmassa kommentissani mainitsinkin jo, mallia ei ole testineulottu, joten kaikki palaute on tervetullutta.

   Poista
 9. Niin yksinkertainen, mutta täydellinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaoikeinneuleen ja yksinkertaisen mallin yhdistelmässä on jotain perin rauhoittavaa sekä vetoavaa. Jotain, johon ei koskaan kyllästy.

   Poista
 10. Ihan mahtava kaulanlämmike, kiitokset ohjeesta! Tähän voisin kokeilla nyt niitä riippatupsuja, kun en sillon siihen harmaaseen kolmioiseen kehdannut ettei tullut liian samiksia. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mira! <3 Tasselit (eli meidän kesken riippatupsut) ovat varmasti hyvät kanssa! :) Ja mun kanssa saa ihan rauhassa olla samikset. (Mieti, miten monet ovat farkkusamiksia...)

   Poista
 11. Tossa huivissa on jotain tajuttoman hurmaavaa :)

  VastaaPoista
 12. Ihana huivi, pari päivää sitten laitoin puikoille enkä malttaisi odottaa että saan valmiiksi :)

  VastaaPoista
 13. Hej!
  Vilken fin sjal! Finns mönstret på svenska?

  VastaaPoista
 14. Hej!
  Vilken fin sjal! Finns mönstret på svenska?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit