Kaarre


Elokuu ja aika käynnistää pipotehdas. Sen tietää siitä, kun tuulessa alkaa tuoksua syksy ja illat muuttuvat tunnelmallisen hämäriksi ja kosteiksi. Pipotehdasta seuraa toivottavasti kämmekästehdas, lapastehdas ja villapaitatehdas. Villasukkatehtaalla ei tällä hetkellä ole niin kova kiire, kun sukkakorissa löytyy vielä valinnanvaraa. 

Pyörittelin viittä kaunista Lamana Cusco -kerää useita päiviä. Siirtelin niitä olohuoneen pöydältä työpöydälle. Välillä ihastelin niitä aamupalapöydässä ja välillä ne tipahtelivat sohvan reunalta lattialle. Kunnes ne päättivät tulla pipoksi (ja myöhemmin vielä lapasiksikin, koska pipoon meni viidestä kerästä vain kaksi, mutta se on sitten jo ihan uusi tarina se).

Kyselin Instagramissa pipon valmistuttua, että olisivatko seuraajani kiinnostuneita pipon ohjeesta. Sain niin ihanaa palautetta, että olin ihan otettu. Kiitos vielä kaikille kommentoijille! Alla ohje sekä suomeksi että englanniksi.

Ps. Jos ohjeeseen on lipsahtanut virhe tai siinä on jotain muuta ihmeteltävää, niin otan palautetta mielelläni vastaan. :)


 

 

 


Malli: Kaarre-myssy   Lanka: Lamana Cusco, väri 37,  73g   Puikot: 3,5 mm ja 4,5 mm
Kaarre-myssy

Koko: aikuisten

Tarvitset:

- 2 kerää Lamana Cusco -lankaa (tai 100 g jotain muuta DK-vahvuista, hipiää hellivää lankaa)
- 3,5 mm ja 4,5 mm pyöröpuikot 40 cm kaapelilla tai sukkapuikot
- 2 kpl keskenään erilaisia silmukkamerkkejä
- mittanauha ja päättelyneula


Luo 3,5 mm puikoille 102 silmukkaa. Aseta silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Yhdistä suljetuksi neuleeksi ja aloita 1 oikein kiertäen, 1 nurin -joustinneule. Jatka joustinneuletta, kunnes resorin korkeus on n. 6 cm. Vaihda työhön 4,5 mm puikot.

Aloita sitten mallineule: 

1. krs. Neulo oikein.

2. krs. *Lanka työn edessä siirrä 3 silmukkaa vasemmalta puikolta oikealle puikolle, neulo 3 oikein*. Toista *-* kerroksen loppuun.

3. krs. Neulo oikein kerrosmerkkiin asti.

4. krs. Neulo 1 oikein, aseta silmukkamerkki. (Tästä tulee kuviomerkki, jota siirretään jokaisella kuviokerroksella 1 silmukka eteenpäin. Merkin tulisi olla erilainen kuin kerrosmerkki, jotta erotat kumpi merkki on kumpi) *Lanka työn edessä siirrä 3 silmukkaa vasemmalta puikolta oikealle puikolle, neulo 3 oikein*. Toista *-* kunnes jäljellä on 2 silmukkaa ennen kerrosmerkkiä. Neulo 2 oikein, siirrä kerrosmerkki ja neulo 1 oikein.

5. krs. (+ kaikki parittomat kerrokset) Siirrä kuviomerkki ja neulo kaikki silmukat oikein kuviomerkkiin asti (kerrosmerkki vain siirretään puikolta toiselle, kun sen kohdalle tullaan).

6. krs. Ota kuviomerkki pois, neulo 1 oikein ja aseta kuviomerkki takaisin, *lanka työn edessä siirrä 3 silmukkaa vasemmalta puikolta oikealle puikolle, neulo 3 oikein*. Toista *-*, kunnes olet neulonut kuviomerkkiin asti (ja siirtänyt kerrosmerkin siinä välissä).

Siirrä kerrosmerkkiä aina normaalisti puikolta toiselle ja siirrä kuviomerkkiä jokaisen kuviokerroksen alussa yhdellä silmukalla eteenpäin (kuviokerroksen aloittamiskohta siirtyy).

Jatka oikean kerroksen ja kuviokerroksen neulomista, kunnes koko pipon korkeus on n. 18 cm. Neulo sitten oikein kerrosmerkkiin asti, neulo vielä yksi kerros oikein (poista samalla kuviomerkki) ja aloita kavennukset:

1. krs. Neulo 25 oikein, neulo 2 oikein yhteen, neulo 50 oikein, neulo 2 oikein yhteen ja neulo kerroksen loput silmukat oikein (jäljellä 100 silmukkaa).

2. krs. Neulo oikein.

3. krs. *Neulo 8 oikein, 2 oikein yhteen*. Toista *-* kerroksen loppuun (jäljellä 90 silmukkaa).

4. krs. Neulo oikein.

5. krs. *Neulo 7 oikein, 2 oikein yhteen*. Toista *-* kerroksen loppuun. (jäljellä 80 silmukkaa).

Jatka kavennuksia aina samassa kohdassa, joka toinen kerros, vielä 11 kertaa. (yht. 13 kavennuskerrosta) Voit vaihtaa pyöröpuikot sukkapuikkoihin siinä vaiheessa, kun silmukat alkavat käydä vähiin ja pyöröpuikoilla neulominen alkaa tuntua hankalalta. Itse en ota sukkapuikkoja vaan käytän magic loop -tekniikkaa, vaikka 40 cm kaapeli onkin melko lyhkäinen. Hyvin onnistuu silläkin. :)

Katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi joko neulomalla (neulo oikein ja vedä sen jälkeen neulottu silmukka läpi) tai päättelyneulalla. Päättele lankojen päät.And same in English

Size: adult

You need:

- 2 skeins Lamana Cusco yarn (or 100 g some other DK weight yarn)
- size 3,5 mm and 4,5 mm circular needle (40cm long) or set of DPNs in the same size
- 2 different stitch markers
- tape measure and tapestry needle

Brim:

With smaller needle, cast on 102 sts. Place row marker and join for workin in the round. Begin working twisted rib (*K1tbl, p1; repeat from * to end). Continue in rib until piece measures 6 cm. Switch to larger needle.

Body of Hat:

Row 1. Knit all stitches.

Row 2. *Wyif sl 3, k3; rep from * to end.

Row 3. Knit all stitches.

Row 4. K1 and place marker (this will be pattern marker), *Wyif sl 3, k3; rep from * until there is 2 sts before row marker, k2, slip row marker and k1.

Row 5. (and all uneven rows) Slip pattern marker and knit to pattern marker (slipping row marker).

Row 6. Take off pattern marker, k1, place pattern marker, *Wyif sl 3, k3; rep from * to the pattern  marker (slipping row marker).

Continue repeating rows 5 and 6 until piece measures 18 cm. Knit to row marker. Knit one more row and take off pattern marker at the same time.

Crown:

Row 1. K25, k2tog, k50, k2tog, k to end.

Row 2. Knit all stitches.

Row 3. *k8, k2tog; rep from * to end.

Row 4. Knit all stitches.

Row 5. *k7, k2tog; rep from * to end.

Continue repeating decreases at the same place 11 more times (total 13 decrease rows). Cut yarn and using your tapestry needle weave through remaining live stitches and and weave in ends.

Kommentit

 1. Kaunis pipo <3 Tämä on pistettävä äkkiä puikoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! <3 On niin simppeli ja helppo malli, että valmistuukin varmasti äkkiä. :)

   Poista
 2. Olipa hauska nähdä kaupassa ☺ Mikä tämän ympärysmitta on? Yleensä kaikki pipat ovat minulle isoja🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukava nähdä! :) Tule moikkaamaan, kun tulet seuraavan kerran Eloon.

   Pipon ympärysmitta on n. 44 cm ja mulla on melko iso pää. Ja alpakka tekee joustinneuleesta vähän lörpömpää kuin villa. Silmukoita voi vähentää, mutta niiden summan pitää olla jaollinen kuudella.

   Poista
 3. Olen tehnyt näitä pipoja nyt viikon aikana kaksi kappaletta, ja molemmat ovat ihania! Kiitos hyvästä ohjeesta <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit