tiistai 28. huhtikuuta 2015

Laukkuun mahtuva paita      Malli: Eiran Langat -lehtisen Mohairpusero (syksy/talvi 2012-2013)  Lanka: Lang Alpaca Superlight, väri 70, vajaa 100g  Puikot: 4,5 mm

Pörröinen ja keveä kesäkaverini on vihdoin valmis. Piti olla jo viime suvena, mutta tuli toinen hiha ja uupumus. Pyöriön neulominen ei innostanut sitten pätkääkään ja niinpä mohairlangat saivat kyydin lankakaapin uumeniin. Väliin tuli syys ja talvi ja niiden mukana muhkeammat langat. Unohdin koko paidan tykkänään.

Talven jälkeen aloin haaveilemaan ohuesta villatakista: sellaisesta, joka menee mukavasti takin alle ja jonka saa helposti mahtumaan laukun perukoille, jos tuleekin liian lämmin. Silloin lankakaapin alimmalta hyllyltä kurkkasi puolikas paidan hiha ja siinähän se haaveilemani kepeä neule oli jo melkein valmiina. Pyöriön neulominenkin tuntui ihan ookoolta pienen breikin jälkeen ja eipä aikaakaan, kun paita köllötteli pyykkitelineellä pingottumassa.

Parin päivän testailun jälkeen olen paitaan oikein tyytyväinen. Sitä tuskin huomaa päällänsä olevankaan, ja hihoista tuli juuri sopivasti reilun pituiset. Vielä minä sen kevyen villatakinkin neulon. Ehtii sitten tällä vauhdilla viimeistään ensi vuoden kesäksi valmiiksi.


torstai 23. huhtikuuta 2015

Vanhat kuomat 


Esittelen teille kaksi elämää nähnyttä ystävääni, jotka sulostuttavat neulontahetkiäni iän tuomalla varmuudella yhä vain uudestaan.

Kahdessa ylimmässä kuvassa pönöttää rottinkinen käsityökori, jonka olen perinyt isotädiltäni (joka kuoli muutama kuukausi ennen kuin synnyin ja jonka mukaan olen saanut nimeni). Kori löytyi mummolan vintiltä pölyyntyneenä ja unohdettuna, ja heti ensikosketuksesta asti se on tuntunut tutulta ja omalta. Yllättävän paljon lankaa mahtuu noin pieneen koriin ja aina välillä sen uumenista löytyy hukatuiksi luulemiani nöttösiä. Lankakerien lisäksi korin vakiovarustukseen kuuluu sakset sekä virkkuukoukku pudonneiden silmukoiden varalle. Lempeänä kesäpäivänä kepeä kori on helppo napata kainaloon ja suunnata omenapuiden alle pihakeinuun neulomaan.

Vyyhtiteline taas löytyi viime kesänä Uudenkaupungin ihanasta osto- ja myyntiliikkeestä muutamalla eurolla. Kolhuja ja halkeamia löytyy, mutta ajan patina antaa sille vain lisää luonnetta. Tärkeintä on, että rauhalliset ja meditatiiviset kerimissessiot sujuvat nyt entistä mukavammin. Huomasin vasta kuvia käsitellessäni, että pöytään kiinnitettävässä osassahan on kirjoitusta. Kaksi a-kirjainta ja jotain koukeroita. Täytyykin kaivaa suurennuslasi esille. 

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Nam nam kesäsukkia
 


Jo toinen sukkapari valmiina tälle vuodelle ja se on minulle iso saavutus. Osasyyllisenä tähän sukkahullaannukseen pidän Kerään tulleita pumpulin pehmeitä Katia Cotton Stretch -lankoja, joiden kesäisen hempeistä väreistä alkoi heti pukkaamaan raitasukkaa. Aloitin varresta 2,5 mm puikoilla ja 52 silmukalla. Sukista tuli mukavan napakat, sellaiset joita pidetään kesäaamuina jalassa pelkältään. Ja tuohon tiimalasikantapäähän olen ihan rakastunut, on se niin mukavan helppo.


ps. Kävin alkuviikosta editoimassa edellistä kevätmyssy-postausta ja lisäsin sinne myssyn virkkausohjeen. Korjausehdotuksia ja kommentteja otetaan vastaan. :)


torstai 2. huhtikuuta 2015

Vauhdikas kevätmyssy
 

Malli: omasta päästä   Lanka: Louhittaren Luolan Väinämöinen Sport, väri Keskiyö   Koukku: 3,5 mmKevätmyssyn kolme tärkeintä kriteeriä:

1. Sen täytyy peittää korvat kunnolla, jotta hyinen kevättuuli ei pääse nipistämään kiharapilven alle.
2. Sen pitää istua päässä kuin tatti, jotta se pysyy mukana lätäköissä hypellessä ja viimeisiä lumikasoja potkiskellessa.
3. Pieni lippa estää kuulaita auringonsäteitä häiritsemästä kuravellin keittoa.EDIT:

Vauhdikkaan kevätmyssyn ohje
(n. 3-5-vuotiaalle)

Päälaelta aloitetun myssyn voi aloitta parillakin tavalla, mutta itse tykkään Magic Ring -aloituksesta, koska siinä ei jää niin helposti ikävää reikää keskelle. Virkkaa aloitusympyrään 10 kiinteää silmukkaa (ks) ja kiristä silmukat tiukasti yhteen. Tämän jälkeen myssyä virkataan spiraalina (eli työtä jatketaan suoraan seuraavalle kerrokselle)  ja virkataan itsestä katsottuna silmukan ulompi lenkki. Kerroksen vaihtumiskohdan voit merkata siirrettävällä silmukkamerkillä.

2. krs. Virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 ks.
3. krs. Virkkaa *1 ks ja 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* kerroksen loppuun.
4. krs. Virkkaa *2 ks ja 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* kerroksen loppuun.
5. krs. Virkkaa *3 ks ja 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* kerroksen loppuun.
6. krs. Virkkaa *5 ks ja 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* kerroksen loppuun.
7. krs. Virkkaa *7 ks ja 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* kerroksen loppuun.
8. krs. Virkkaa *9 ks ja 2 ks seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* kerroksen loppuun.

Jatka lisäysiä joka kerroksella, niin että lisäysten väliin tulee aina 2 silmukkaa lisää. Kun ympyrän halkaisija on suurin piirtein 19 cm, lopeta lisäysten tekeminen ja jatka virkkaamalla 1 ks jokaiseen silmukkaan, kunnes korkeus on sopiva (kuvan myssyn korkeus on n. 17 cm). Virkkaa vielä yksi kerros ympäri piilosilmukoilla, jotta reunasta tulee napakampi. Älä katkaise lankaa.

Lippa: Käännä työ ja virkaa (tästä eteenpäin silmukan molempien lenkkien alta) : 1 piilosilmukka (ps), 2 ks, 2 puolipylvästä (pp), 22 pylvästä (p), 2 pp, 2 ks ja 1 ps. Käännä työ. Hyppää ensimmäisen silmukan yli ja virkkaa seuraavasta silmukasta alkaen 4 ks, 2 pp, 15 p, 2 pp ja 4 ks. Virkkaa vielä 1 ps hatun reunaan. Käännä työ. Virkkaa jokaiseen lipan silmukkaan 1 ks ja lopuksi 1 ps hatun reunaan. Katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi. Päättele.

Myssyä kannattaa välillä testata päähän, jos se vain mitenkään on mahdollista. Jos myssy vaikuttaa liian pieneltä, pitää lisäyskerroksia lisätä ja jos taas liian iso, niin lisäyskerroksia vähentää. Jo yhden lisäyksen lisääminen tai poistaminen vaikuttaa melko paljon. Myös myssyn korkeutta kannattaa testata.

Toiseksi viimeisellä kerroksella voi kaventaa pari silmukkaa (hypätään yhden silmukan yli), niin että myssyn molempiin sivuihin tulee yksi kavennus. Näin myssy pysyy paremmin päässä kovassakin menossa.