keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Vintage Prim

 
 

Kuvat: Teemu Keskinen

Malli: Andrea Mowryn Vintage Prim  Puikot: 3 mm
Lanka: Bremont Camino Alpaca (tummanharmaa) ja Skein Top Draw Socks (vaalea monivärinen), vajaa 50 g / väri  

Onnea on neuloa yhdessä. Valkata ensin yhdessä lankoja, ihastella toisen valitsemia värejä (miten neulovalla ystävällä onkin niin pettämätön värisilmä, menee vähän kadehtimisen puolelle), pähkäillä sopivaa puikkokokoa, raportoida koko ajan toiselle työn etenemistä, valitella vaikeista kohdista (ja virheistä, joita ei enää viitsi korjata), ja lopuksi patsastella yhdessä valmiit pipot päässä pitkin pihoja valokuvattavana.  

Kiitos Erika

Ps. Pipon ohje on todella koukuttava ja mukaansa tempaava. Sellainen, että toivoisi pystyvänsä stoppaamaan kaiken muun elämän hetkeksi (tai no, useammaksi hetkeksi).

keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Loputtomat raidat


Kuva: Teemu Keskinen

Kuva: Teemu Keskinen

Kuva: Teemu Keskinen


Kuva: Teemu Keskinen

Malli: Soho Scarf   Lanka: Skein Top Draw Socks, värit Fallow ja Barley, vajaa 100g/väri   Puikot: 3,5 mm


Viime kesän muistan kylmästä kesäkuusta. Niin kylmästä, että se sai haaveilemaan ihanan lämpöisestä huivista. Huivin alku sai hyvän startin, kun sopiva ohje ja langat kohtasivat lankakaapissa.

Ei ehtinyt huivi valmiiksi lämmittämään kesäistä kaulaa. Raita seurasi toista raitaa ja olin fiksuuspäissäni päättänyt neuloa ohjeesta piittaamatta raitoja niin kauan kuin lankoja riitti. Lopulta olin lopen kyllästynyt koko raitoihin ja alkuinnostus lopahti tyystin. Kolea kesä ehti muuttua ihanan lämpimäksi intiaanikesäksi ennen kuin viimeinen reunasilmukka valmistui.

Vaikka prosessi tuntui pitkästyttävältä ja loputtomalta, ei huivista tullut valtavan isoa shaalia. Tuli ihan tavallisen kokoinen kolmio, jonka paras juttu on merinovillainen lanka, joka tekee pinnasta ryhdikkään ja jollain lailla arvokkaan oloisen. Lokakuuta rakastava vilukissa on erittäin tyytyväinen.


sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Nuolenpäät

Galls and Garter Stitch Beanie from Teemu Keskinen on Vimeo.
Micro (Blue Dot Sessions) / CC BY-NC 4.0


Malli: Nuolenpäät-myssy  Lanka: Rowan Hemp Tweed, väri Pumice, vajaa 100g
Puikot: 3,5 mm ja 4,5 mm pyöröpuikot 40 cm kaapelilla, tai sukkapuikot


Syksyn ensimmäinen myssy — ja aijai minkälaisesta langasta! Rowan Hemp Tweed on lanka, josta tulen varmasti neulomaan muutakin, jotain jossa on lisää pintaneuletta. Olen kerännyt arkistoihini vinon pinon chevron-malleja, joita olisi mukava päästä testaamaan. Myssyt ovat siitä kivoja, että niiden avulla pääsee kokeilemaan uusia erilaisia pintoja helposti ja joutuisasti.

Uuden kokeilua ovat myös tässä postauksessa olevat videot. Kaikki lähti siitä, että koin hankalaksi selittää sanoin myssyn ohjeessa olevaa lankalenkin poimintaa ja mieleeni tuli tehdä siitä video, joka kertoisi koko homman selkeästi. Kun perheestä löytyy kuvaamista töikseen tekevä mies, homma lähti vähän käsistä. Tuloksena lyhykäinen ohjevideo sekä fiilistelyvideo, jotka molemmat on kuvattu iPhone 6:lla. Kaikki palaute videoista sekä myöskin myssyn ohjeesta ovat tervetulleita. 

Videoista takaisin myssyyn ja sen ohjeeseen, joka on seuraavanlainen:

Luo 3,5 mm pyöröpuikoille 94 silmukkaa. Yhdistä suljetuksi neuleeksi ja aloita 1 oikein kiertäen, 1 nurin -joustinneule. Aseta silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Jatka joustinneuletta, kunnes resorin korkeus on n. 6 cm. Vaihda puikot 4,5 mm pyöröpuikkoihin samalla, kun teet lisäyskerroksen seuraavasti: neulo *8 o, 1 o etu- ja takakauttta*, toista *-*, kunnes olet lisännyt yht. 10 silmukkaa. (Lopussa pitäisi puikoille jäädä 4 silmukkaa ennen kerroksen vaihtumista ja puikoilla on nyt yhteensä 104 silmukkaa).
Aloita mallineule: 
1. krs. *5 o, 3 n*, toista *-* kerroksen loppuun.
2. krs. *siirrä 5 silmukkaa oikealle puikolle niin, että lanka on etupuolella (silmukoiden etupuolelle tulee lankalenkki), 3 n*, toista *-* kerroksen loppuun.
3. krs. *5 o, 3 n*, toista *-* kerroksen loppuun.
4. krs. *2 o, nosta kerrosta alempana oleva lankalenkki vasemmalle puikolle seuraavan silmukan taakse, neulo seuraava silmukka oikein ja päästä lankalenkki samalla pois puikolta (lankalenkki jää 3. oikean silmukan taakse, kts. alla oleva video), 2 o, 3 n*, toista *-* kerroksen loppuun.
Jatka mallineuletta, kunnes koko myssyn korkeus on n. 21 cm. 
Aloita kavennukset:
1. krs. *5o, 2n yhteen, 1n*, toista *-* kerroksen loppuun.
2. krs. *siirrä 5 silmukkaa oikealle puikolle niin, että lanka on etupuolella, 2n*, toista *-* kerroksen loppuun.
3. krs. *5o, 2n*, toista *-* kerroksen loppuun.
4. krs. 2o, nosta kerrosta alempana oleva lankalenkki puikolle seuraavan silmukan taakse, neulo seuraava silmukka oikein ja päästä lankalenkki samalla pois puikolta, 2 o, 2 n yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun
5. krs. *5 o, 1 n*, toista *-* kerroksen loppuun.
6. krs. *4 o, 2 o yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun.
7. krs. *3 o, 2 o yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun.
Katkaise lanka ja pujota se neulalla jäljelle jääneiden silmukoiden läpi pari kertaa, kiristä ja päättele. 
Galls and Garter Stitch from Teemu Keskinen on Vimeo.

torstai 1. lokakuuta 2015

Sininen hetki
 

 
Kuvat: Teemu Keskinen

Lanka: Isager Merilin, petroolinsininen 16, n. 250g   Puikot: 3,5 mm


Se ei ole enää mikään uusi paita. Se on hiukan huopunut ja nyppyyntynyt käytössä eli se on jo vähän eläneen näköinen. Värin valitsin sen vuoksi, että juuri tätä väriä sattui sillä hetkellä olemaan tarvittava määrä yhtä paitaa varten. Paidan malli syntyi tehdessä: katsoin vain kuinka aloitussilmukat lasketaan ja tein pienen mallitilkunkin sitä varten.

En pidä lopputulosta ihan nappisuorituksena. Raglan-lisäyksiä tuli liikaa ja niinpä paita pussittaa kainaloista. Pääntiestä tuli vähän liian iso. Kaikesta huolimatta paita on päälläni usein. Väri on ihanan syvän sininen ja pienet pussitukset sekä nypyt vain antavat lisää luonnetta. Hihansuiden ja helman nurin neulottuihin reunoihin olen erityisen tyytyväinen.

Se on paita numero kaksi.